The retrofit and expansion of key areas of MaST's program A new mezzanine level acts as a lounge area for upper classmen The retrofit and expansion of key areas of MaST's program MaST COMMUNITY CHARTER MaST COMMUNITY CHARTER Philadelphia PA Philadelphia PA
Photography © Kitchen & Associates
Highlights

Project Info

Project TypeRenovation
Square Feet8,000 SF
CompletedJanuary 2014

MaST Community Charter School

Philadelphia PA

The MaST Community Charter School, located in northeast Philadelphia, Pennsylvania, asked K&A to help develop a strategy for a retrofit and expansion of key areas of their institution within the envelope of the existing school building. The main component of the desired retrofit was the design and construction of a new mezzanine floor level, set within the school’s existing multi-purpose room, which would act as a lounge area for upperclassmen, replacing what had been known as the Senior Cafe space.

The new mezzanine area—a flexible dining space, including integrated audio/video systems for educational and entertainment programs, as well as charging stations throughout the space for student devices—is used as a cafeteria, a performance space, a meeting space, as well as hosting a variety of other academic programs throughout the course of a typical day at the school. Additionally, the mezzanine also provides space for an expanded audience during larger, school-wide musical and theatrical performances and events, capable of providing seating for an additional 125 people.

During construction of the mezzanine, the school decided to replace the flooring at the main level of the multi-purpose room. K&A worked with school officials to quickly develop a modern design that would blend with the colors and finishes of the existing space, while maintaining a relationship with the aesthetics of the new mezzanine level.

K&A provided all architecture, engineering, and interior design services for the retrofit project, with design and permitting for the job completed in less than a month. Construction was performed over a period of approximately four months, and was tightly coordinated within a school environment that was fully operational throughout the extent of the work.

About

MaST Community Charter School

Project TypeRenovation
Square Feet8,000 SF
CompletedJanuary 2014
LocationPhiladelphia PA

The MaST Community Charter School, located in northeast Philadelphia, Pennsylvania, asked K&A to help develop a strategy for a retrofit and expansion of key areas of their institution within the envelope of the existing school building. The main component of the desired retrofit was the design and construction of a new mezzanine floor level, set within the school’s existing multi-purpose room, which would act as a lounge area for upperclassmen, replacing what had been known as the Senior Cafe space.

The new mezzanine area—a flexible dining space, including integrated audio/video systems for educational and entertainment programs, as well as charging stations throughout the space for student devices—is used as a cafeteria, a performance space, a meeting space, as well as hosting a variety of other academic programs throughout the course of a typical day at the school. Additionally, the mezzanine also provides space for an expanded audience during larger, school-wide musical and theatrical performances and events, capable of providing seating for an additional 125 people.

During construction of the mezzanine, the school decided to replace the flooring at the main level of the multi-purpose room. K&A worked with school officials to quickly develop a modern design that would blend with the colors and finishes of the existing space, while maintaining a relationship with the aesthetics of the new mezzanine level.

K&A provided all architecture, engineering, and interior design services for the retrofit project, with design and permitting for the job completed in less than a month. Construction was performed over a period of approximately four months, and was tightly coordinated within a school environment that was fully operational throughout the extent of the work.

Gallery

Photography © Kitchen & Associates